Blog

Svenska Mästerskapen - Stormbyar och medaljjakt

2009-09-07

I helgen avgjordes Svenska Mästerskapen i rodd och jag ställde upp i singel. Med de sjukdomsproblem jag haft de senaste veckorna hade jag funderingar om det var överhuvudtaget lämpligt att komma till start. Till slut tog jag beslutet att testa. Det var otroligt tuffa väderföhållanden med stark vind och kraftiga vindbyar i mot- och sidvind i tävlingsbanan. När dagen var slut hade jag rott till mig ett SM-silver. Enda motståndare som var före mig var OS-finalisten Lassi Karonen. Över full distans (2000m) är också SM-silver den bästa placeringen jag har tagit (har även ett SM-silver från 2005). En prestation som jag under förutsättningarna var mycket nöjd med.

Försök

Redan under uppvärmningen märktes det att väderförhållanderna skulle bli tuffa. Sträckan mellan 1000-1500m verkade vara den teknisk svåraste delen av loppet med rak sidvind. I försöket hade jag medaljkandidaterna Pontus från Höganäs och Mikael Nilsson från Göteborg samt den startsnabbe fransmannen Philippe Romé. Förutsättningarna var att vinnaren gick direkt till final medan övriga fick inrikta sig på att ro uppsamling. Taktiken blev därför att öppna hårt, ta spets och hålla hög fart tills övriga lägger ned jakten på direktplatsen och "sparar sig" till uppsamlingen.

Jag fick en kanonstart och tog snabbt en halv längd på både Mikael Nilsson och fransmannen. Pontus som inte är lika startsnabb hamnade en bit efter. Efter 500m ger fransmannen upp jakten och går på sparlåga. Strax innan 750meters markeringen gör Mikael Nilsson detsamma. Pontus fortsätter dock jakten trots att han ligger ett par båtlängder efter. Jag fortsätter trycka på hela vägen och vinner försöket. Psykologiskt viktigt men prestationen kostade en del energi. (Tiden var dessutom dryga 17 sek snabbare än något annat försök). Trots att det var bra rodd, märktes att träningen varit lidande pga senaste tidens sjukdomsbesvär.

Final

Till finalen hade jag lagt upp taktiken följande. Gör en stark första 250m, håll sedan igång frekvensen utan bränna för mycket energi i den tuffa motvinden. Vid 1000 m är det full gas som gäller hela vägen in.

Jag missade en aning i starten och låg därför jämsides med Mikael och Lassi (istället för att ta spets). Fransmannen gick ut hårt och tog även ledning. När den extremt tuffa motvinden kom tappade fransosen sin ledning och Lassi och Mikael tryckte på. Själv höll jag huvudet kallt en stund till. Vid 1000 meters markeringen började jag mitt ryck. 20 drag! NU! Mot Lassi fanns det inte så mycket att göra åt (jag behöver vara i storform för att utmana) däremot var jag fast besluten på att ta silvret. Mikael hade vid detta laget skaffat sig ett större försprång än vad jag räknat med, dryga två båtlängder. Men jag tog in på honom i sidvinden. 20 drag! NU! Jag börjar få kontakt med Micke. Börjar dock känna mig riktigt trött. Vill vara jämsides innan spurten. 20 drag! NU! Jag kommer upp jämnsides och vi ligger för en stund precis lika. Jag känner nu en trygghet då mina sista 250 m är ofta starka, samtidigt fruktan - orkar jag svara om Micke gör ett ryck? Vid 350 m kvar beslutar jag dock att avgöra duellen tidigt. Vill inte chansa. 10 drag NU!!! Jag får en spets och ligger för första gången tvåa i loppet. Även Mikael drar upp takten och försöker svara. 10 drag NU!! Jag drygar ut försprånget med någon decimeter. Mikael fortsätter att svara. 10 drag NU!! Mikael orkar inte längre svara och jag får en båtlängds övertag. Med 100 meter kvar till mål ger Micke upp kampen om silvret och bevakar sin tredjeplats. Lassi går i mål som etta, jag tar silvret, Mikael tredjeplatsen, Pontus fyra, fransosen femma och Anders Joelsson från Hammarby tar sjätteplatsen.

Efter förutsättningarna inför tävlingen där jag brottats med sjukdom de senaste veckorna (eller egentligen månaderna) var jag mycket tillfreds. Jag gav 100% av vad jag hade i kroppen och kunde knipa ett SM-silver. Nästa år ska jag se till att hålla kroppen hel och frisk och ge Lassi en ordentlig match.

Närmast väntar sprint-SM uppe i Farsta där det bland annat blir en ny match emot Lassi. Förutom singel kommer jag även att tävla i lagbåtar. Kan bli en intressant helg.