Blog

Öresund Coastal Rowing Race

2009-08-16

I helgen avgjordes Öresund Coastal Rowing Race. Med på startlinjen fanns bland annat VM-silvermedaljören, Paul Rosenquist. Själv hade jag precis tillfrisknat ifrån maginfluensa och visste att jag var tvungen att göra något speciellt för att kunna utmana Paul. Dessutom skulle jag ro ytterliggare lopp i Herr-fyran och Mix-dubbel. När dagen var över kunde jag totalt utmattad glädjande nog konstatera tre vinster (varav en delad).

Singel

Paul (närmast) och jag börjar ro upp till start

Paul och jag börjar ro upp till start      Hård kamp i loppet.

Till starten av singeln hade det blåst upp till ett riktigt busväder. Regnet piskade från sidan och vindstyrkan hade ökat markant. Något som passade mig och Paul som handen i handsken. När starten gick var det också vi som ryckte till oss ledningen i loppet. Det skulle också visa sig bli en duell mellan oss två. På första medvindssträckan turades vi om att ha ledningen, vid vändningen låg vi precis lika. Motvindsbenet visade sig vara en tuff och ihärdig utmaning. Redan här sprutar mjölksyran och jag känner mig slut.... men min vilja att slå Paul får mig att fortsätta. Håll uppe takten! Kraft i dragen! Återigen var vi helt lika vid nästa vändning, även så efter första varvet och in på andra medvindssträckan. Strax innan nästkommande vändning lyckas jag få en spets till sträckan i motvind....

...Jag pressar allt vad jag har för att dryga ut den till en liten ledning. Motvinden suger ut energi ur kroppen. Det får vara ett senare problem! Tryck! Upp i takt!  Paul attackerar för att komma ifatt gång på gång men jag svarar. Strax innan näst sista vändningen gör jag det avgörande rycket och får ytterliggare några meters ledning. Jag behåller ledningen och går i mål som segrare, utpumpad men glad.

Herr-fyran

Helsingborgs lag bestod av Daniel Böcker, Nils-Peter Aulisio, Jonathan Wright och jag själv. I båten från Höganäs, som inför loppet var förhandstippade, fanns bröderna Pontus och Dennis Gustavsson (med färskt U-23VM resp JVM deltagande). De hade i sällskap med sig sin tränare och far Anders Gustavsson. Dessutom hade de förstärkt laget med Andreas Stensson från Malmö.

Vi misstänkte att Höganäs skulle vara starka i motvinden med sin fysiskt starka besättning. Vi såg vår chans i medvinden vilket är mer tekniskt krävande. När vi just innan start fick vi reda på att loppet var nedkortat till endast ett varv, visste vi att vi var tvungna att ge allt i början.

Efter att ha klantat till oss precis innan start halkade vi efter Höganäs i inledningen av loppet. Inte bra! Vi rodde dock överraskande bra i medvinden och lyckades både komma ifatt och gå förbi. Nu har vi vår chans! I vändningen gör vi ett nytt misstag och Höganäs (som gör en bra vändning) kommer ifatt. Tusan också! Vi håller upp takten och håller ihop rodden väl i den tuffa motvinden….. och går överraskande nog sakta men säkert ifrån Höganäs. När motvindssträckan är avklarad hade vi ryckt till oss en klar ledning och kunde defilera i mål, överraskade och glada.

Mix-dubbel

I mixdubbel rodde jag tillsammans med Maria Pelvén. Motståndare var Jonathan som rodde med Ulrika Håkansson samt återigen Paul Rosenquist som rodde med sin fru, Louise. Det skulle visa sig vara ännu en hård duell, denna gång mellan Maria/jag och Paul/Louise. Vår taktik var att öppna hårt och sedan lugna ner takten. Starten gick i rasslade fart och vi och Stockholm (Paul/Lousie) ryckte iväg i täten. Efter 250m gjorde sig de två tidigare loppen sig starkt påminda. Hur i alla världen ska jag klara detta? Vi struntade i taktiken och höll uppe takten hela loppet. Loppet var riktigt jämnt hela loppet igenom. Strax innan nästsista vändningen hade Stockholm ryckt till sig en ledning. Vi gjorde en stark avslutning och kom ifatt strax innan mållinjen. När vi gick i mål var det ovisst vem som hade segrat. 30 min efter målgången fick vi reda på resultatet. Det var dött lopp mellan oss och Stockholm. Otroligt och kul.

Tävlingen gav verkligen mersmak till VM i Plymouth senare i höst. Nu ska jag bara se till att undvika sjukdom och få bra och ordentlig träning framöver.