Blog

Ryrsjön - Landslagsuttagning del 1 och stormbyar

2009-05-13

Uppe på Ryrsjön var det dags för den första av två landslagsuttagningar. Under veckan hade jag känt mig sliten och lite småförkyld. Att tävla med magsjuka veckan innan satte tydligen sina spår. Till helgen var jag dock taggad att åter göra bra resultat.

Lördag

Singel:

Försöken i singel skulle inte vara några problem och jag gick vidare utan att förta mig. Det blåste emellertid något fruktansvärt mycket. Sjöns smala utformning gjorde att vågorna höll sig på en rimlig nivå men det blev extremt tungt i motvinden.

Till finalen hade jag otur i lottningen av bana. Den kraftiga motvinden var något sne vilket gjorde att bana 1 och 2 fick mer motvind och bana 5 och 6 fick mer lä. Jag fick bana 2. Det gick dock inte att göra något åt detta faktum utan det var bara att göra det bästa av situationen.

Starten gick och jag tryckte på allt jag hade och vågor slog i riggarna på bägge sidor. Jag fick dock ingen ledning som jag brukar få, det var helt enkelt inte möjligt. Gilla läget och tryck på!

Jag lägger mig såsmåningom på tredjeplats. Micke Nilsson från Göteborg på bana 5 strax före mig och Pontus en båtlängd efter. Fortsätt tryck, det kommer! Vid 250 m kvar ligger jag och Micke jämnsides. 10 drag, nu! Tio drag allt vad jag kan, följt av ytterliggare tio drag, sedan 5 drag osv. (allt för att lura hjärnan). Micke försöker svara... men ger sig. Lassi tar första platsen, jag blir tvåa, Micke Nilsson trea, Pontus på fjärdeplats. Trots resultatet är min första reaktion är frustration. Frustrerad över ojämna förhållanden, frustrerad att inte kunna ro så bra som jag kan. Till slut känner jag mig ganska nöjd ändå. Det kan gå hyffsat fort även när rodden inte går perfekt.

Dubbel:

Jag och Dennis kom på att det kunde vara kul att utmana Andreas och Pontus i dubbel. Det var också ett utmärkt tillfälle att bränna lite frustrationsenergi. Vi får en bra start och tar en liten ledning framför Andreas och Pontus. Sakta men säkert är det också de två båtar som drar ifrån övriga fältet. Det gör ont i kroppen, riktigt ont. Det märktes nu hur mycket jag verkligen tog i i singelloppet tidigare. Dennis (även han påverkad av ett tufft singellopp) är också sliten. Den tuffa motvinden gör inte saken lättare. Trött! Smärta! Andreas och Pontus tar in vår lilla ledning och lägger sig jämnsides. Kom igen, tryck på! Vid 750 m tappar jag en åra och tappar en båtlängd. Strax därpå får de problem Upp NU! Vi utnyttjar sitautionen och trycker på lite extra och tar in deras försprång. Vi ligger jämsides till 250 m kvar. Nu tar vi det, tänkte jag för mig själv. Upp NU!

Vi trycker på ordentligt sista biten och vinner med 1,9 sekunder före Andreas och Pontus. Ner till trean Stockholm var det ytterligare 16 sekunder. Tufft lopp, helt utmattad. Men samtidigt ett mycket roligt lopp när det är så jämnt.

Söndag

Singel:

Redan i försöket känner jag mig riktigt trött. Trött från gårdagens lopp, kanske också lite av att inte riktigt vara 100%. Det blåser överraskande nog ännu mer idag. Försöket var inga problem dock. Till finalen blir jag åter igen lottad till bana 2. Vid starten kan man bostavligen se stora vågor i bana 1 och 2 medan bana 5 och 6 ligger nästan i lä. Trist!

Starten går och jag trycker på ordentligt. Trots mer vind tar jag ledningen. Gott! Vid 350m kommer dock en stark kastvind. Trots tappert kämpande går jag på en sträcka av 100m från 1:a plats till 5:e Shit****!!!! Tryck på! Jag fortsätter att trycka på men vinden gör det tufft. Trötthet från gårddagen gör saken inte lättare. På bana 6 ser jag Pontus utnyttja "läbanan" och försöker utmana Lassi. Jag transporterar mig till 250 m kvar, ser att Anders Joelsson från Hammarby ligger jämsides och försöker gå förbi. Hell no! Jag trycker på sista biten och går i mål som trea efter Lassi och Pontus.

Jisses, vad frustrerande. Maktlös av ojämna förhållande, kraftig vind. That´s life, I guess. Nästa gång kanske jag får en bra bana.

Dubbel:

Det var tänkt att Andreas och jag skulle ro tillsammans på söndagen. Andreas kastade dock in handduken efter försöken i singeln. Han hade varit sjuk under veckan och loppen under gårdagen gjort störra avtryck än de vanligtvis borde. Jag och Pontan fick då tillfälle att göra en tjuvstart på tävlandet i dubbel (ska tävla i Göteborg om två veckor).

Starten gick mycket bra. Hög takt och mycket press. Inte den stilrenaste rodden men när samrodd saknas brukar brutalitet vara en ok ersättare. Tröttheten känns, armarna svider och benen smärtar.

Vi går stadigt ifrån Stockholm som är närmaste utmanare, i mål skiljde nästan 33 sekunder. Även om det kan bli mycket bättre kändes det som ett mycket bra läge att utgå ifrån. Kul!

Summering

Allt som allt var det en rätt lyckad helg. 2 guld, 1 silver och 1 brons. Jag kände mig emellertid frustrerad över förhållandena, men samtdigt jag vet att det är inget jag kan påverka. Mina och vår träningsgrupps aktier har stigit i värde och vi visade att vi verkligen är på gång.  

Nästa gång ska jag visa vad jag verkligen går för!