Blog

Långdistansen - Tampas med OS-finalist och magsjuka

2009-05-04

I helgen avgjordes långdistanstävlingen i Borås som också agerar som observationsregatta för landslaget. Tråkigt nog åkte jag på magsjuka under tisdagskvällen innan tävling och låg utslagen under onsdagen. Detta kändes enormt frustrerande då träningarna innan magsjukan gått mycket bra. Tack och lov hade jag ingen feber så under torsdagen gjorde jag en testträning. Det värkte i varenda muskel i kroppen men bortsett från smärtan kändes det ok.

Jag kunde inte riktigt släppa tanken på att tävla och gjorde en ny testträning under fredagen och nu kändes det faktiskt bra. Pulsen var lite högre än normalt men kroppen kändes bättre, mycket tack av jag hällt i mig hinkvis med "Resorb" (vätskeersättning) och vatten. Jag beslutade mig att trots magsjukan ställa upp på tävlingen.

Tävlingen i Borås avgörs över 5500 meter och med på startlistan var bland andra OS-finalisten Lassi Karonen samt mina träningskollegor Pontus från Höganäs och Andreas från Malmö. Vädret var varmt och soligt men det var rätt stark motvind (vilket i regel gynnar fysiskt större roddare som Lassi och Pontus. Själv gillar jag medvind). Under uppvärmningen sticker min puls iväg, en indikation på att jag inte riktigt är 100%-ig. Jag ignorerar detta faktum och bestämmer mig för att köra så det ryker.

Jag startar loppet i 38-takt men lägger mig snart i 32-takt. Efter en dryg kilometer lägger jag mig runt 28-takt i den tuffa motvinden. Bitvis känner jag att det flyter på riktigt bra. Det märktes att orken påverkats något av magsjukan, men där orken tröt tog viljan över.

När jag tagit mig korsat mållinjen är kroppen helt tom. Känslan av kraftlöshet i musklerna var större än smärtan. Väl inne i mål får jag reda på att jag kommit tvåa efter Lassi. Skönt besked! Jag får även veta att det endast skiljde 20 sekunder till Lassi (vilket för en långdistanstävling får räknas som relativt lite). Ner till trean Pontus skiljde 27 sekunder. Ännu skönare besked!

Detta kändes som ett mycket stark styrkebesked. Trots magsjuka dagarna innan tävlingen lyckades jag ändå prestera. Att vara endast vara 20 sekunder ifrån en OS-finalist på långdistansregatta (dessutom i motvind) ser jag som mycket positivt. Nu ser jag fram emot tävlingen i Lilla Edet som avgörs redan nu till helgen.... "Game on!"

På pallen 1xHSA (Herrar Senior A):

1a: Brudpriga RK - Lassi Karonen 22:34
2a: Helsingborg RK - Peter Berg 22:54
3a: Höganäs RF - Pontus Gustavsson 23:21