Blog

Dubbla SM-guld och SM-brons

2008-09-15

Det blev en lyckad helg i Strömstad där Svenska Mästerskapen i sprint avgjordes. När dagen var över hade Helsingborgs Roddklubb inkasserat två Guld och två Brons på fyra försök. Själv hade jag privilegiet att sitta med och slita i samtliga båtarna.

Kall morgon innan försöket i singel *brr* 

Dagen började med en iskall morgon. Endast 6 grader på morgonen av tävlingsdagen *brrr*. Lyckligtvis blev det något varmare under dagen. Att det blåste lite lätt medvind och solen sken hela dagen gjorde att det kändes lite skönare.

     Först ut var försöksloppet i singeln. Allt gick som planerat. Jag tog starten och tog direkt kommando i loppet. Efter 250m kunde jag slå av på takten och kontrollerat ro in mål. Sluttiden blev ändå bra på 1:39 (vilket även var bästa tid efter försöksloppen). Inför finalen var jag, tillsammans med Mikael Nilsson från Göteborg, favoriter till guldet men jag kände emellertid att jag hade ett övertag.

 

Innan finalen upptäckte jag att vattnet, i och utanför banan, var mycket skitigt. Mycket sjögräs och grenar flöt omkring, mer än jag någonsin sett tidigare på någon roddbana. Jag noterade inte mer över det utan förberedde mig inför finalen.

     Quickstart… attention… Go! Kroppen rör sig precis som jag har förberett den till. Kraftfullt första drag, kvickt kort andra drag, kvickt något längre tredje drag. Jag rodde iväg med en kanonstart men tyvärr var det tjuvstart från Pontus Gustavsson från Höganäs. Omstart! Tusan också!

     Quickstart… attention… Go!  Andra starten går inte fullt lika bra som första men jag tar ändå spets. Efter 200m ligger jag fortfarande i ledning men strax därefter går Mikael överraskande upp i ledning. "Han bränner ut sig", tänker jag för mig själv och fortsätter att trycka på. Men jag märker att jag inte har samma glid i båten som i försöken, jag har inte samma glid som jag brukar ha. Jag får ödsla ett ton med energi för att försöka få båten att röra på sig. Något är inte som det brukar. Jag försöker desperat komma ifatt Mikael men misslyckas, på mållinjen kommer Hammarbys Joelsson ifatt mig (och tydligen även förbi enligt måldomarna). Besvikelsen är total. Grubblandes vad som gick fel ror jag in till bryggan där jag upptäcker till mitt stora förtret att jag har ett stort buskage runt fenan på båten. Troligen var det denna broms som gjorde att glidet försvann.

           Bitter bronsmedaljör 

Det fanns ingen tid att vara bitter över oflytet i singeln. Finalen i dubbel var endast 30 minuter bort. Marcus stod redo att gå ut i dubbeln. Det var bara att kasta i sig lite vatten, fram med tävlingsinstinkten och sticka ut igen. På uppvärmningen upptäcker vi dock att vi har olika längd på årorna. "Shit!" Snabbt in och ändra (ändrar till tyngre åror än vi rott med tidigare), och ut på nytt. Efter en minst sagt knapphändig uppvärmning låg vi på startlinjen. Taktiken är klar. Ge allt från början och håll hela vägen in. ”Do or die

     Quickstart… attention… Go! Vi klipper iväg starten bra. Mölndal håller jämna steg de första 15 dragen men när de hittar deras grundtempo fortsätter vi att trycka på. Vi har en enorm skjuts i dragen och går hela tiden till en allt klarare ledning. Efter 300 m vrålar Marcus: ”NU!!!” …Vi trycker på ännu mer....

     Vi ror i mål som Svenska Mästare på tiden 1:32. Avståndet till tvåan blev hela 2,5 sekunder! En enorm revansch från vårt dubbellopp i SM i över 2000m. Nu fick vi visa vår potential tillsammans i dubbel. Lyckliga (och kanske än mer lättade) ror vi in till bryggan för nästa lopp i 4x. 

                Desto gladare guldmedaljörer. Marcus och Peter överst. Mölndal på andraplatsen

Dags att fokusera om på nytt. I 4x hade vi tufft motstånd, framförallt i form av Kungälv och revanschsugna Mölndal. Uppvärmning kändes mycket stimulerande. Bra uppgångar (dvs rodd i högre takter under kortare tid), och det kändes överraskande lätt att komma högt i takt. När vi lägger oss på startlinjen sprudlar vi av självförtroende:

     Quickstart… attention… Go! Bra reaktionstid, vi missar andradraget men kommer ändå iväg kvickt. Vi trycker på bra och jag tycker att vi får spets. Efter 20 drag tar jag en snabb titt på taktklockan. 45 drag/minut! "Det känns inte stressat och vi ligger i 45-takt!" 250m rodda och vi har ett par meters ledning. Mölndal gör ett ryck och försöker knappa in på oss...

     ”NU!!!” vrålar Marcus till som fått vilken förhistorisk krigare som helst att få darriga ben. Vi andra i båten vågar inte göra annat än att lyda och trycker på allt vad vi förmår. Vi får upp mer fart och närmar oss mållinjen....

     Vi vinner loppet på 1:26,20. 79 hundradelar före Mölndal. "Vi gjorde det igen!" Daniel och Jonathan är överlyckliga. Jag och Marcus är inte så ledsna vi heller. "Shit, vi höll 45drag/minut mestadels av loppet!". 1:26,20 skulle visa sig till och med vara snabbare än vad 8:orna körde. Inte illa! =)

              Mölndal fick ingen revansch. Guld för HRK på nytt!

Dags för sista loppet. Inbjudningsloppet 4xMix. Premiärtävling för både Ulrika och Maria. Detta skulle verkligen bli ett roligt lopp. På träning har vi klarat av 35 drag/minut och hade bestämt att vi inte skulle gå högre i takt då det fanns risk att tekniken skulle fallera.

     Uppvärmningen gick inget vidare. Vi gör ett par dragare men det är först när vi tränar ett par starter som det känns ok. Starttiden blir försenad och vi får vänta lite. 6 båtar till start. "Kan vi slå åtminstone slå något lag hade det varit kul för Ulrika och Maria."

     Quickstart… attention… Go! Vi går iväg ofattbart bra. Bättre än vad vi någonsin gjort tidigare. Vi trycker på och lämnar laget som ligger bredvid bakom oss. Jag sneglar ner på taktklockan. 38-takt. "Oj, det var högre än vi hade tänkt!" Men det går så bra så jag fortsätter ligga i hög takt. Halvvägs ligger vi delad tvåa med häng på ledande Mölndal.

     Strax efter 250m kommer första missen, en till, och en till. Vi försöker fånga upp det men det kommer en ny miss, och en till. Mölndal seglar iväg men Trollhättan som ligger tvåa är mycket nära. "Bara lite till"

     Rutinerade Mölndal vinner klart. Vi går i mål som trea, halvsekunden efter Trollhättan. Övriga båtar hamnar är avhängda en bit bakom. Tufft att det gick så bra! Lite frustrerande att vi inte kunde ta Trollhättan som verkligen var inom räckhåll. Jag får ta på mig en del av skulden då jag gick i högre takt än vi kommit överens om. Men det gick så bra i början att jag helt enkelt inte kunde låta bli. Bra första tävling för Ulrika och Maria! Medalj på första loppet. Hoppas att de känner sig nöjda!

Brons för mixlaget. Ulrika, Jonathan, Maria och jag själv försöker balansera på prispallen 

Summerat blev det 2 SM-guld, 1 SM-brons och dessutom brons i mix-loppet. Inte så pjåkig utdelning trots allt. Bitterheten från singeln med det förödande buskaget kring fenan släppte efter framgångarna i de andra loppen. Kvällen blev både fartfylld och rolig. Trots markkant trötthet efter alla lopp hade jag ändå ett leende på läpparna =)