Blog

VM i Kustrodd. Från stranden utanför Cannes - Medaljen sipprade mellan fingrarna

2007-10-21

VM i kustrodd 19-21/10 2007

Mats berättelse

Fredagen den 19/10 inleddes 2007 VM i Coastal Rowing(kustrodd) med försöksloppen i Cannes-Mandelieu med bra förhållande.Strålande sol och 24 grader varmt samt med en lätt havsbris, dom största vågorna uppstod vid stranden där dom byggs upp av havsbotten successivt.För att komma i båtarna fick roddarna föra i dom i vattnet och vada ut till knähöjd och raskt upp i båten innan nästa stora våg kom-ett kul moment att beskåda!

Medelhavet bjöd på långa vågrullningar och det var uplagt till fina försök, Peter gick ut kontrollerat i starten för att sedan ro upp sig och vid första benet var han upp i ledning utav 20 startande i sitt heat.Han behöll ledningen in i mål och kunde dryga den i surfvågorna på det tredje benet. Försöksseger tiden för Petr på 8 km blev 42 min. 35sek 02.

Lördagen final dagen bjöd på mulet och blåsigt väder och startade på förmiddagen med B-finaler för scullerfyror herrar. Vädret strax ännau sämre med regn och ökande vindstyrkor, scullerfyrorna fullföjde sin B-final och vanns av Mölndal -starkt gjort! Därefter skjöts resten av tävlingen upp pga av det tilltagande dåliga vädret, det hade blivit stormstyrka i byarna och stranden yrde som i den värsta ökenstormen !
Kl 14.00 kalldes till ett "rowers meeting" där klargjorde FISA domarna att det inte gick att genoföra fler race på lördagen då ovädret skulle hålla i sig! Ridå för all uppladdning!

Söndagen blev ny final dag och banan nerkortad till 7 km med nya boj och GPS postioner, kl 10:45 var det dags för Peter att starta, vädret var fint sol men kallare och stabil lätt havsbris.Nu var oturen framme och Peter fastande i en klunga med ett par andra båtar och kom sist ut i starten en minut efter täten, Peter rodde upp sig och efter första benet låg han på 6:e plats och avancerade till 5:e och kom 5:a i mål
Vann gjorde Eric Rousseaux (FRA) som var trea i Peters försöksheat! Tvåa blev Paul Rosenquist Stockholms RF (som hade vunnit sitt försöksheat), i en tuff spurtstrid men Eric som är en van kustroddare kunde utnyttja surfvågorna på slutet.
Peter hade definitivt varit med om medaljstriden om inte start otursmalören varit ! Nya tag kommer redan att tas då det gav mersmak med härlig tuff rodd och fina kringarrangemang. Nästa år bär det av till San Remo i Italien !