Blog

Tufft väder, tävlingsdebut och medaljer i Scandinavian Open

2008-06-17

Inte helt oväntat blev det en mycket blåsig helg och svåra förhållanden under Scandinavian Open på Hjelmsjön. 

Singel - Lördag 

Ovanan i singel märktes ganska tydligt och det kändes verkligen inte lika bekvämt som det har gjort under tidigare år.

Tävlingen höll på att ta slut redan i försöken. Efter en hyfsad start där jag låg i delad ledning fick jag ett kraftigt felskär efter 500meter. Båten fick tvärstopp och jag tappade en hel del tid. Helt plötsligt låg jag femma och långt ifrån finalplats. Lyckligtvis lyckades jag reparera missen till slut och tar mig vidare till final.

I finalen bestämde jag mig för att hålla ett jämt tempo loppet igenom. Det var dels ett taktiskt beslut för att låta de andra roddarna köra slut på sig i den kraftiga motvinden men dels också för att undvika några fler fadäser. Taktiken fungerade. Inledningsvis i finalen låg jag på en femte plats. Allt eftersom loppet gick avancerade jag genom fältet. I mål kom jag på andra plats, knappt slagen av finnländaren Juha Karpinnen.  Med tanke på att det var blott mitt tredje pass på singel under den senaste tiden var jag mycket nöjd. Lite störande var det dock att jag hade lätt kunnat vinna om jag bara fått någon vecka till i singel men jag kommer att få chansen igen på Sorö i början av Juli.

Jag och Jonathan under Scandinavian Open

Foto: Niklas Gustafsson, Helsingborgs Dagblad  (Klicka på bilden för att läsa artikeln)

Dubbel - Söndag

På söndagen var det dags för mig och Jonathan att visa framfötterna. För Jonathan var detta premiär för "riktig" tävlingsrodd över 2000 meter. Vårt motstånd betod bl.a. av norska lag, finländska U-23 landslag samt lag från Sverige.

Under uppvärmningen till finalen gick vädret från ok till halv storm och ösregn. Loppet blev dessutom försenat så när vi äntligen la upp var det ett gäng frusna roddare som låg redo. Tack och lov hann vinden lägga sig något innan starten gick.

Loppet gick ritkigt bra. Vi kämpade tappert och trots vi endast rott ett fåtal gånger tillsammans och att det dessutom var Jonathans första tävling någonsin kom vi tvåa, 7 sek efter suveräna vinnarna från Göteborg. Vi tvålade alltså till ett par landslagsroddare i denna debut. Inte illa jobbat för en 39-årig engelsk debutant ;-)