Blog

Universitetskapprodden - Segern i Malmö

2007-10-06

För andra året i rad ställde jag upp i Universitetskaprrodden. Universitetskaprodden är en årlig tävling mellan universiteten Uppsala och Lund (numera är Lund ihopslaget med Malmö högskola). Tävlingen är en kopia av den mer kända universitetskapprodden ”The Boat Race” i England som går mellan Oxford och Camebridge.

 

Vi hade på pappret ett relativt starkt lag och fick efter ett par träningar båten att röra på sig. Jag blev uppgraderad till ”stroke” vilket är min favorit position. Jag tycker om att bestämma takten i lagbåtar och framförallt…. att ligga i hög takt!

 

Tävlingsdag. Martin Feuk som är en av våra mest erfarna roddare fick på morgonen tacka nej pga av ryggont. Vi fick en inhoppare med kort varsel och dessutom fick Olle byta sida. Vi körde ett kort träningspass på morgonen och det gick verkligen inte bra. Flytet som vi hade haft tidigare var som bortblåst och helt plötsligt kändes segern inte lika säker.

 

Efter en gruppkram inspirerad av Andreas och lite peptalk om att ro avslappnat och ha kul var vi tillbaka i båten och det var dags för tävling. Jag blir ofta förvånad över skillnaden i min mentalitet i och utanför båten. Visst menade jag att det är viktigaste är att ha roligt men så fort jag satte mig i båten så insåg jag de facto: det är roligast att vinna!

Vi fick en ok start i första loppet (Tävlingen avgjordes i bäst av 3) och vi  tog en knapp ledning. Halvvägs genom loppet kom första bron, där Spik (vår tränare inför UK-n) sagt åt oss att göra ett ryck, och ryckte gjorde vi. Efter bron fick vi en bra ledning som vi höll ändå in i mål…. Vi var lättade över vinsten men ännu var saken inte klar. Vi var tvungna att vinna en gång till om vi skulle kunna kalla oss segrare. Nästa lopp blev lite mer spännande. Vi fick en sämre start denna gång och hamnade efter Uppsala. Vi gjorde åter igen ett ryck vid bron som visade sig även denna gång vara en vinstgivande taktik. Vi gick till en klar ledning och även om vi rodde något krampaktigt de sista dragen i mål var segern aldrig hotad. I segerruset började jag vandra i båten och krama om alla roddare. De visade sig vara lite mer smärtsamt än vad jag trodde att kliva över varje roddare för att gratulera nästa på kraftlösa ben (en åttta är en lång båt). Men det var definitivt värt det =)

 

Kvällen blev lyckad med en massa bus, superb middag (tack Spik!), en del dryck och mycket dans. För ni som studerar eller funderar på att studera i Lund, Malmö eller Uppsala tycker jag definitivt att ni ska ta er möjligheten att vara med i denna tävling. 

 

Vinnande laget 2007

1. Magnus Strömnäs

2. Jan Sandin

3. Jonas Lembke

4. Hans Bergstrand

5. Andreas Stensson

6. Olle Andersson

7. Andrew Donham

8. Peter Berg

cox. Josefin Gay