Blog

Året som gått

2008-02-08

För att minnas roddåret 2007 har vi från Helsingborgs Roddklubb delat ut olika titlar.

Nedan visas årets titlar, vinnare samt motivering. (Bilder kommer)

 

Årets…

 

Ansiktslyft: Träningshallen på roddklubben får en ordentlig uppfräschning. Roddarna tackar Mikael för ett kanonbra jobb!  

 

Babes: Efter ett par tunna år på damsidan börjar Ulrika och Maria träna regelbundet på klubben till alla killars glädje =)

 

Badare: Under tävlingarna i Hjelmsjön var det RIKTIGT kraftig vind och mycket tuffa roddförhållanden. Något som Daniel fick erfara då han mitt under loppet helt plötsligt befann sig på fel sida av vattenytan. Daniel tar dock revansch senare under året då han tillsammans med Peter tar klubbens enda SM-guld.  

 

Falska trygghet: (Peter berättar) Under kustrodd-VM var det tillåtet att använda GPS för att hålla kursen i loppet. Något som jag inte hade uppmärksammat. Då det var helt omöjligt att se rundningsbojarna på avstånd var jag något orolig innan starten i försöken. Just då får jag syn på en grov kille från Wales med härdat ansikte, splitterny båt och en jättestor GPS mitt i båten. ”Han kan ju för tusan hitta till Grönland, om han vill”, tänkte jag för mig själv. Min strategi blev därmed att vinna starten och därefter hålla samma kurs som ”sjöbjörnen” från Wales.

Strategin fungerade utmärkt! Jag tog starten, hade en kanonbra kurs och vann försöket relativt klart. På ett möte senare hamnar jag just bredvid ”sjöbjörnen från Wales” och kan inte låta bli att berätta att jag använde mig av hans kurs. Han tittade lite förvånat på mig och svarade: ”Well, my GPS didn´t work. You were so quick of the start and looked like you knew what you were doing, so I just followed you instead” =)  

Guldet blev till sand: Peter, som efter vinsten i försöken var något av en favorit i finalen under VM i kustrodd, krockade med andra båtar i starten i finalen. Han krokade fast i den sista, tappade mycket tid och förlorade därmed alla vinst och medaljchanser. =(  

James Cook: Daniel och Peter blir första två roddare från Helsingborg ro till en ny kontinent i de nya kustroddbåtarna. (visserligen bara till Danmark, Helsingör, men dock)

 

Kan inte lära gamla hundar att sitta: Nils-Peter och Peter som alltid kör tuffa pass på roddmaskin kommer överens om att köra ett lugnt pass där de ska ha ”snacke-tempo”. Båda två har nämligen läst om vikten att även ha lugna pass på träningsprogrammet. Efter 10 minuter av rodd och snack, tystnar det alltmer och resterande 50 minuter körs på samma tempo som vanligt.

 

Konstaterande: Vår kära granne från Höganäs RF, Pontus Gustavsson under en bowlingmatch i Racice, Tjeckien:

Kommer man för nära kanten, hamnar man i rännan

 

Lojala gärning: Nils-Peter ställer upp i Helsingborgs scullerfyra med otroligt kort varsel. Samma dag som tävlingen blir Marcus nämligen sjuk och Peter ringer Nils-Peter på morgonen. Nils-Peter som är mitt uppe i ett cykelpass ställer genast upp. ”Jag har bara en timme kvar på passet, sen kommer jag” =)

 

Medflyt: Peter och Daniel blir aningen oroliga på uppvärmningen när de märker att deras lånade dubbel på Sprint-SM svänger relativt kraftigt åt stråk. Den starka motvinden vrider sig dock så den blåser från stråk vilket gör att Peter och Daniel ror spikrakt genom loppet =)

 

Minnesförlust: Peter blir bjuden på en öl på träningslägrets sista dag i Tjeckien:

Ah, vad gott. Det var RIKTIGT länge sedan jag drack öl”.

Andreas, träningskamrat från Malmö, upplyser Peter att han drack öl senast dagen innan.

 

Ordförande: Visserligen har vi endast en kandidat till denna utmärkelse men Mats har med sitt brinnande engagemang fått klubben gå åt rätt håll.

 

Oroväckande svar #1: Peter frågar Nils-Peter på tävlingsdagen vid SM när Nils-Peter senaste satt i en roddbåt. ”Det var när jag rodde med dig” blev svaret. Peter minns att de två rodde dubbel tillsammans ett par pass…… 5 år tidigare!! =S

 

Oroväckande svar #2: Peter frågar Nils-Peter när han senaste satt i en roddbåt bortsett från deras pass i dubbel för fem år sedan. ”Det var när jag rodde på universitetet”. Nils-Peter tog examen i slutet av 80-talet! =S

 

Roddare är roddare: Marcus och Peter är på mästarträff-middag på rådhuset i februari. När det är dags för buffé står de först i kön både på första och andra gången det är dags att ta mat.

       Marcus o Peter på mästarträff 2007 

Same, same, but different: Under en diskussion om förhistorisk jakt säger Peter att han troligen hade haft svårt för att jaga då han tycker det verkar obehagligt att flå djur. Andreas motsäger med att man inte alls behöver flå djur för att äta det. Peter ifrågasätter Andreas då man i så fall måste äta djuret med hull och hår. Andreas:

Men man behöver ju inte flå djuret. Det räcker ju att man skär av skinnet” 

 

Teknikhjälp: Mikael till en nybörjare som undrar var han ska ha fotsparken:

Så länge inte årorna är utanför relingen i isätt är de ok”.

Marcus och Peter står bredvid och kliar sig lite förundrat på huvudet.

 

Upphämtning: Efter krocken i finalen i kustrodd-VM ligger Peter avlägset sist på en 20:e plats. Förbannad tar han i för kung och fosterland för att komma ifatt och lyckas till slut ta sig upp till en 5:e plats. I och med man vanligtvis maximalt kan avancera fem placeringar i ett lopp (6 -> 1) tycker vi att ett avancemang på det tredubbla, 15 placeringar, förtjänar en titel.

 

Värvning #1: Marcus Ankar som bland annat har 2 Guld i nordiska mästerskapen går över till Helsingborgs Roddklubb. Mycket lovande till SM senare i år

 

Värvning #2: Ej att förglömma att även Tobias Johannesson över till HRK från Halmstad GRF tidigare under året. Även det lovande till kommande Svenska Mästerskap

 

Överraskning #1: Nils-Peter gör mycket bra ifrån sig i 4x på SM! Trots bristande tid i båt visade Nils-Peter att all tid han spenderar på roddmaskin verkligen gör nytta.

 

Överraskning #2: Trots bristande samträning och inhopp med kort varsel gör Helsingborgs 4x ett kanonlopp, kommer 3:a och hade definitivt andraplatsen inom räckhåll.

 

Överraskning #3: Daniel och Peter tar hem dubbeln i sprint-SM, trots flera favoriter var med i loppet. Trots lite samträning visade att två ”startspecialisterna” kan bilda en giftig dubbelsculler.