Blog

Dagen D - Hjärtoperation

2011-08-16

Efter tre år, sju sorger och åtta bedrövelser har det äntligen blivit dags för operation. Dagen D. Officiella diagnosen har sedan en tid tillbaka varit "Hjärtförmaksfladder", som enligt min hjärtkirurg var lätt att åtgärda. Ingreppet går via ljumsken med en kateter upp i hjärtat där man med hjälp av laser bränner för att åtgärda problemet. Själva operationen var en intressant upplevelse då jag också var vaken hela tiden. Lokalbedövning i ljumsken och lite lugnande var allt man fick. Det var allt lite obehagligt när man kände katetern vandra upp i kroppen, och det kändes en hel del när de började bränna. Jag var dock så oerhört lycklig och lättad att äntligen få genomgå operationen så jag kunde nog inte ha brytt mig mindre om smärtan.

Efter operationen fick jag veta att den varit lyckad och mitt problem numera var åtgärdat. Den enda risken är att hjärtat läker över det de bränt i hjärtat. Risken var dock låg, cirka 5 %. Skulle det vara att hjärtat skulle göra detta är det bara att göra ett ingrepp till. En ytterliggare trygghet var att kirurgen berättade att jag fått "fladder" under operationens första halva vilket definitivt bekräftade min tidigare diagnos.

När operationen var klar var det viktigt att ligga absolut stilla. Då ingreppet går via ljumsken (även nära kroppspulsådern) var det viktigt att undvika blödningar här. Pga. av denna risk fick jag även träningsförbud under en veckas tid. Visserligen lite jobbigt, men definitivt värt det.

Träffsäkert horoskop

Dagen innan operationen läste jag av en slump mitt horoskop i tidningen Metro. Där stod det:

"... dagen lovar gott för det som rör hjärtats affärer"

Kändes ovanligt träffsäkert för att vara horoskop.

Rolig situation

Det uppstod en liten komisk situation efter operationen. När jag blev frisläppt från sjukhuset skulle jag ringa min bror (som bor i Stockholm) och be om skjuts. Detta då jag inte fick köra bil under det närmaste dygnet. Dock hade min mobil dött av dåligt batteri. Med en kraftigt bandagerad ljumske, stapplade jag mig därför till ett köpcentrum i närheten, köpte en laddare och bad att jag kunder få ladda den på plats. Under tiden telefonen laddade i butiken passade jag på att testa ett par skjortor i butiken brevid. Biträdet kom fram, pekade på mitt armveck  och frågar:

"Oj, har du tagit blodprov" 

Jag tittade ner på mitt armveck och såg att jag glömt att ta av ett plåster från kanylen. Min replik efter en liten paus:

"Nej, jag har faktiskt precis genomgått en hjärtoperation"

Helt plötsligt fick jag många nyfikna och omhändertagsvilliga biträden omkring mig =).