Blog

SM-Guld i Distanskapprodden

2011-08-28

Endast 11 dagar efter hjärtoperationen befann jag mig åter på startlinjen på en roddtävling. Denna gång var det den SM-klassade tävlingen "Distanskapprodden" i Vaxholm. En 15 km långt lopp i inriggad fyra med styrman. Det rådde tuffa väderförhållanden med mycket vind och stökigt vatten. Efter hårt slit och dramatik hade vi 15km senare kammat hem ett SM-guld till klubben.  

Om tävlingen (Från arrangörens hemsida):

Loppet startar utanför Blockhusudden på Djurgården i Stockholm och målgången sker vid Roddhuset på Eriksö i Vaxholm – en sträcka som tar ungefär en timme att ro.

Distanskapprodden genomfördes för första gången 1894 vilket gör den till Sveriges äldsta aktiva roddtävling och ett av Sveriges äldsta idrottsarrangemang. Efter ett uppehåll på 1910-talet återupptogs arrangemanget år 1919 och sedan dess har tävlingen genomförts varje år. Förr användes såväl in- som utriggade båtar och år 1919 deltog till och med en åtta men sedan över sjuttio år tillbaka används det numera bara inriggade fyror.

Loppet
Loppet innehöll både dramatik och action. Det visade sig tidigt att det skulle bli en uppgörelse mellan oss och fjolårsvinnarna Vaxholms Roddförening. Vi fick dessvärre en dålig start och fick jaga Vaxholm inledningsvis. Halvvägs in i loppet efter en tapper kamp mot Vaxolm tog vi äntligen spets och kunde gå förbi. En stund senare kunde vi även dryga ut vår ledning ifrån. Loppet innehöll det bl.a. två krockar och andra dramatiska händelser, men vi lyckades till slut ta segern med god marginal ner till tvåan. Kroppen var visserligen slutkörd, men glädjeande nog fungerade allt med hjärtat utmärkt.

SM-Guld i Vaxholm

Nyblivna svenska mästare från Helsingborgs Roddklubb. (foto Mats Leo)

Fr.v. Cox: Tim Wright, jag, Andreas Stensson, Jonathan Wright & Daniel Böcker

Fjorlårsmästarna Vaxholm kom på andra plats

Närmast väntar SM på "hemmaplan" i Örkelljunga om en knapp månad. Det kommer bli svårt att hinna träna upp en vettig mjölksyratolerans för 2000m lopp på så kort tid, men jag ser det som en bra språngbräda både till nästa säsong och kustrodd-VM i Bari senare i höst.  

Nedan, ett par bilder från slutspurten

Foto: Bengt Nyman

Foto: Bengt Nyman

Foto: Bengt Nyman

Foto: Bengt Nyman