Blog

Öresund Coastal Rowing Race 2011

2011-07-31

I helgen var det dags för den fjärde upplagan av Öresund Coastal Rowing Race. Själv skulle jag ställa upp i 3 klasser. Herrsingel, herrdubbel samt herrfyra. En tuff uppgift, och givetvis fick jag hålla ett extra öga på pulsen då jag fortfarande väntar på hjärtoperation. Vädret blev överraskande bra. Enligt väderutsikterna tidigare i veckan skulle det vara kraftigt med regn och hård vind. Men på tävlingsdagen var det strålande sol och vinden var till mångas glädje måttlig istället för hård. Utmanande vågor till trots men överkomligt för de flesta.

Singeln - CM1X

Premiärrodd för den nya Leo-båten i tävlingssammanhang. Det kändes allt lite pirrigt att starta i herrsingeln i den nya båten, som jag dessutom har varit med att ta fram. En vinst kändes som ett krav. Att jag knappt hunnit ro mig in i båten eller kanske inte kapabel gå på max (pga. hjärtat) spelade ingen roll. Min erfarenhet och startsnabbhet gjorde att jag tidigt tog kommando i loppet. Dennis Gustavsson från Höganäs var den som utmanade främst. Efter ledning vid första svängen kunde jag dryga ut min ledning och bevaka min första plats i surfen och till slut ta första vinsten för den nya Leo-båten. Där bakom presterade Philippe Romé mycket bra i surfen och lyckades få häng på Dennis. Två lyckade sista svängar av Philippe samtidigt som Dennis gjorde ett par missar gjorde att Romé kunde stjäla andraplatsen före Dennis.

På väg till start

På väg ut till start i den nya båten

Innan start i finalen

Vid startlinjen innan start i herrsingeln

Segerpodiet i herrsingeln

1a. Jag. 2a. Philippe Romé 3. Dennis Gustavsson

Fyran - CM4X+

Vi gick vidare till final efter ett stabilt försökslopp där vi knappt blev slagna av Falkenberg. Vi passade på att spara oss till övriga lopp under dagen. Under försöksloppen märktes dock att en båt var avsevärt sämre än de övriga två som fanns tillgängliga. Därför tillämpades lottning till de tre finallagen om vilken båt de skulle få användas. Även om vi lottades till att få en av de bra båtarna, gav vi bort båten till Falkenberg. Vi resonerade att ett tillrest lag inte skulle få nackdel av material och som värdklubb känns det inte rätt att vinna på de premisserna. Som förväntat kunde vi inte göra oss rättvisa i den sämre båten och blev 3:a i finalen.

På väg ut till försöket (i vår egen 4a)

På väg ut till försöket (i vår egen 4:a)

Dubbeln - CM2x

Dagens sista lopp var med radarpartnern Andreas. I loppet var det väntad tuff konkurrens i form av bröderna Gustavsson från Höganäs som var tävlingens regerande mästare (är dessutom regerande svenska mästare). I finalen fanns även Falkenberg, Landskrona samt två Mölndalsbåtar. Både jag och Andreas var mycket slitna inför sista loppet. Jag sa till Andreas att jag dock skulle köra "All in" med de krafter jag hade kvar. Andreas var inte sen att hänga på. När starten gick var det fullt ös direkt. Vi pumpade upp takten och hade hög frekvens i motvinden och fick en dryg båtlängd på Höganäs. De gjorde några uppgångar men lyckades aldrig komma ifatt. Sista biten innan första vändningen ryckte vi loss och fick ytterliggare försprång. I medvinden kunde vi utöka ledningen. Takten var konstant hög och vi gav allt ända in till mål. Loppet kunde vi inte gjort bättre och vi segrade till slut med hela 32 sekunder före Höganäs som i sin tur var halvminuten före trean. En skön revanch för förra årets förlust. Efteråt var kroppen helt slut och det kändes som självaste Mike Tyson använt min rygg som en slagpåse.

 Jag och Andreas med en (om man får säga det själv) välförtjänt guldmedalj i herrdubbeln

Jag och Andreas med (om man får säga det själv) välförtjänta guldmedaljer. Jag har lite svårt att sträcka på mig pga. en ömmande och slutkörd rygg