Blog

Göta Älvsrodden

2010-10-03

I helgen var det dags för Göta Älvsrodden, en klassisk och prestigefylld tävling med lång historia. I och med att man tävlar i större båtar (4+ inriggare och 8+) och endast i klubblag har jag alrdig tidigare deltagit i denna tävling. I år fick vid dock ihop ett bra lag i 4+ klassen. I 4+ klassen används inriggare, vilket är en gammal modell på roddbåtar. Laget bestod av Jonathan Wright, Nils-Peter Aulisio, Andreas Stensson, mig själv och Cliffton Aulisio som cox.

Göta älv

Laget samlad vid båten strax innan isättning

Loppet är 20km längs med Göta Älv, med start utanför Kungälv och målgång utanför Operan i centrala Göteborg. Det är masstart som gäller och efter 2,5 km är det en smal passage i samband med en bro, vilket gör att många av taktiska skäl "öppnar" loppet mycket hårt. Det kan dock vara psykologiskt tufft att köra 2,5km på max för att sedan ha 17,5km kvar.

Vi fick en bra start och tog ledning till första bron. När våra närmsta konkurrenter bytte platser i båten(en speciell taktik för att för att respektive roddare skulle få vila, något de iofs genomförde mycket skickligt) passade vi istället på att dra lite extra hårt för att demoralisera dem. Taktiken fungerade bra och vi drog därefter stadigt ifrån våra motståndare.

Göta älv 

Sista dragen innan målgång.

Vi vann till slut loppet ganska bekvämt på tiden 1:20:44 vilket var 3,5 minut snabbare än närmsta båt. Trots ledningen höll vi ett bra tempo och var aldrig under 29-takt. 

Kul upplevelse att äntligen få ro (och dessutom vinna) Göta Älv!